Skip to content

За нас

Издателство „Архимед“

Историята на издателство „Архимед“ започва през 1980 г., когато проф. Георги Паскалев събира всички, давани до този момент в страната, кандидатстудентски задачи по математика и написва книга с техните решения. Поводът е предстоящият изпит на неговия син, който активно участва в подготовката на сборника. До 2004 г. авторът продължава да следи конкурсите за прием във висшите училища и да издава разнообразни помагала, свързани с подготовката за тях. През цялото време тези книги се радват на непрестанен интерес и големи тиражи и се преиздават многократно.


През 1989 г. проф. Георги Паскалев заедно със своята съпруга Здравка Паскалева и порасналите си деца Пламен Паскалев и Надежда Паскалева поставя началото на издателство „Георги Паскалев“ – семейна фирма, специализирана изцяло в областта на математиката. 10 години по-късно Пламен Паскалев сформира авторски колектив и издава сборник с тестове по различни учебни предмети за подготовка за прием в гимназиите. Тази книга става първото издание на „Архимед“ – приемник на „Георги Паскалев“. Новото издателство се ръководи от Пламен Паскалев. 15 години то базира дейността си на творческия тандем Георги Паскалев – Здравка Паскалева. През периода 1997 – 2004 г. тези автори създават пълна гама учебници по математика
от 5. до 12. клас, налагащи нови стандарти в методиката на обучението по математика и ползващи се с популярност в учителските среди. Днес учебниците са в сигурните ръце на приемниците Пламен Паскалев, Мая Алашка, Райна Алашка, Ангелина Аврамова.
20 години след началото „Архимед“ вече издава помагала за детските градини, учебници и помагала по математика от 1. до 12. клас, учебни помагала по математика за студенти във висши училища. През годините издателството развива успешно и други насоки на своята дейност. Появяват се нови учебници по информатика, информационни технологии, история, география, БЕЛ, химия, написани от признати специалисти. Известни български автори поверяват новите си книги на „Архимед“. Издателството публикува и преводна художествена, учебна и публицистична литература. Постоянно се обсъждат и реализират нови идеи.

„Архимед“ е активен член на Асоциация „Българска книга“ и участник в българските изложения на книгата. Традиционно е и присъствието на издателството на математическите конференции на Съюза на математиците в България. От 2015 г. съвместно с „Институт за образователни политики“ издателството организира собствена ежегодна научна конференция по методика с международно участие. Двете организации са сертифицирани за обучение на учители и провеждат обучения в цялата страна.

През 2010 г. СЪВЕТЪТ НА ЕВРОПЕЙСКАТА НАУЧНА И КУЛТУРНА ОБЩНОСТ награди издателство „Архимед“ с почетното отличие „ЗЛАТНА КНИГА“ за принос към развитието на българската култура.

Кои сме ние?

За нас

Пламен Паскалев

Пламен Паскалев е главен асистент по математика и строителен инженер, автор на 11 научни публикации по математика и механика, на 7 сборника и ръководства за ученици и студенти и на редица статии по проблемите на образованието. Преподавал е във ВВИСУ, УНСС и 91. НЕГ – София. От 1985-та до 2010 г. е ръководител на учебен център „Архимед“, в който по методика на проф. Паскалев се обучават около 100 ученици, подготвящи се за кандидатстване във висши училища. В момента активно работи по нови учебници на издателството, ежегодна педагогическа конференция и обучения на учители.

Здравка Паскалева

Здравка Паскалева (1938 – 2017) е известен опитен специалист по математика и методика на математиката с 20-годишен учителски стаж в елитни гимназии и 10-годишен стаж като методист, с над 1000 прослушани урока на учители в различни училища. От 1985-та до 2010 г. е ръководител на учебен център „Архимед“, в който по нейна методика се обучават около 150 ученици, подготвящи се за кандидатстване в гимназии и техникуми.

Проф. Георги Паскалев

Проф. Георги Паскалев (1932 – 2004) дълги години преподава в СУ „Св. Климент Охридски“. Той е един от основателите на Математическия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“, заместник-ректор на университета
(1970 – 1972), дългогодишен ръководител на катедрите по математика и механика в ПУ „Паисий Хилендарски“ и ВВИСУ „Любен Каравелов“ – София. Отличава се с умението да преподава ясно и достъпно трудните математически дисциплини. Автор е на множество научни съобщения в различни области на математиката и механиката. Научен ръководител и рецензент е на много млади учени и свои колеги. Автор е на повече от <br>100 книги, сборници и учебници по математика. На 19.07.2004 г. Академичният съвет на ПУ „Паисий Хилендарски“ взема решение аудитория в университета да носи името „Професор Георги Паскалев“. Зала със същото име има и във ВВИСУ „Любен Каравелов“ – София.

За да добавите ЕЧ учебници чрез код трябва пътрво да си зъдадете профил или ако имате такъв, да влезете в него.