Издателство 'Архимед'

Издателство Архимед

Проф. Георги Паскалев, Златка Паскалева, Пламен Паскалев

Проф. Георги Паскалев, Здравка Паскалева, Пламен Паскалев

Историята на издателство “Архимед” започва преди 30 години, когато проф. Георги Паскалев събира всички давани до този момент в страната кандидатстудентски задачи по математика и написва книга с техните решения. Поводът е предстоящият изпит на неговия син, който активно участва в подготовката на сборника. До 2004 г. авторът продължава да следи конкурсите за прием във висшите училища и да издава разнообразни помагала, свързани с подготовката за тях. През цялото време тези книги се радват на непрестанен интерес и големи тиражи, преиздават се многократно.


През 1989 г. проф. Георги Паскалев заедно със своята съпруга Здравка Паскалева и порасналите си деца Пламен Паскалев и Надежда Паскалева поставя началото на издателство “Георги Паскалев” – семейна фирма, специализирана изцяло в областта на математиката. 10 години по-късно Пламен Паскалев сформира авторски колектив и издава сборник с тестове за подготовка за прием в гимназиите. Тази книга става първото издание на “Архимед” – приемник на “Георги Паскалев”. Новото издателство се ръководи от Пламен Паскалев. 15 години базира дейността си на творческия тандем Георги Паскалев – Здравка Паскалева. През периода 1997-2004 г. тези автори създават пълна гама учебници по математика от 5. до 12. клас, налагащи нови стандарти в методиката на обучението по математика и ползващи се с популярност в учителските среди. Днес учебниците са в сигурните ръце на приемниците: Пламен Паскалев, Мая Алашка, Райна Алашка.

През годините издателството развива успешно и други насоки на своята дейност. Появяват се нови учебници по информатика, информационни технологии, история, география, БЕЛ, химия, написани от популярни специалисти. Известни български автори поверяват новите си книги на “Архимед”. Издателството публикува и преводна художествена, учебна и публицистична литература. Постоянно се обсъждат и реализират нови идеи.
“Архимед” е активен член на Асоциация българска книга и участник в българските изложения на книгата. Традиционно е и присъствието на издателството на математическите конференции на Съюза на математиците в България.

През 2010 г. СЪВЕТЪТ НА ЕВРОПЕЙСКАТА НАУЧНА И КУЛТУРНА ОБЩНОСТ награди Издателство “АРХИМЕД” с почетното отличие “ЗЛАТНА КНИГА” за принос към развитието на българската култура.

Проф. Георги Паскалев (1932-2004) дълги години преподава в СУ “Св. Климент Охридски”. Той е един от основателите на математическия факултет в ПУ “Паисий Хилендарски”, заместник- ректор на университета (1970-1972), дългогодишен ръководител на катедрите по математика и механика в ПУ “Паисий Хилендарски” и ВВИСУ “Любен Каравелов” – София. Отличава се с умението да преподава ясно и достъпно трудните математически дисциплини. Автор е на множество научни съобщения в различни области на математиката и механиката. Научен ръководител и рецензент е на много млади учени и свои колеги. Автор е на повече от 100 книги, сборници и учебници по математика. На 19.07.2004 г. Академичният съвет на ПУ “Паисий Хилендарски” взема решение аудитория в университета да бъде наименувана “Професор Георги Паскалев”. Зала със същото име има и във ВВИСУ “Любен Каравелов”- София.

Здравка Паскалева (1938-2017) е известен опитен специалист по математика и методика на математиката с 20 години учителски стаж в елитни гимназии и 10 години стаж като методист, с над 1000 прослушани урока на учители в различни училища. От 1985-та до 2010 г. е ръководител на учебен център “Архимед”.

Пламен Паскалев е главен асистент по математика, автор на 11 научни публикации по математика и механика, на 7 сборника и ръководства за ученици и студенти и на редица статии по проблемите на образованието. Преподавал е във ВВИСУ, УНСС и 91. НЕГ – София. В момента активно работи по новите учебници на издателството, по ежегодна педагогическа конференция и обучения на учители.

Development by Qubiqus Untitled Document